olej z czarnuszki
  • olej z czarnuszki

OLEJ Z CZARNUSZKI TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml

35,00 zł
Brutto Wszystkie produkty robione na zamówienie. Czas dostawy 3-4 dni.

Olej z czarnuszki tłoczymy zawsze na świeżo z ziaren czarnuszki egipskiej, na zamówienie, nie czeka na półce na klienta. Nasz olej jest tłoczony  w temperaturze poniżej 37°C, nierafinowany i nieoczyszczony, ma charakterystyczny gorzki i korzenny posmak i zapach z wyraźną nutą pieprzu i kminu.. Olej po wytłoczeniu poddawany jest naturalnej sedymentacji dlatego też czas oczekiwania na zamówienie może trwać od 2 do 4 dni. Pracujemy według standardów GMP (Good Manufacturing Practice) i dlatego możemy zapewnić wysoką jakość oferowanego produktu.

Ilość

Zawiera on do 28% kwasów nasyconych, w tym od 8% do 16% kwasu palmitynowego i około 5% kwasu stearynowego. Pośród jego składników nienasyconych obecne są kwasy: oleinowy (18-32%), zaliczany do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – linolowy (48-62%), a także rzadko spotykany w świecie roślinnym alfa-linolenowy, którego zawartość szacowana jest w granicach od 1,5% do 4% oraz eikozadienowy (2,6–3%).

Zarówno olej z czarnuszki, jak i jego składniki czynne wykazują potencjalne, silne właściwości lecznicze, które wykorzystywane były od dawna w tradycyjnej medycynie. Do dziś nasiona Nigella sativa, na Bliskim Wschodzie, są powszechnie stosowane w przypadku różnorodnych chorób. Stanowią one między innymi istotny składnik wpływający korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego. Wykorzystuje się je w przypadku wielu zaburzeń, w tym w schorzeniach szczególnie nawracających górnych dróg oddechowych: przeziębieniu, kaszlu czy też zapaleniu oskrzeli. W świetle najnowszych badań można stwierdzić, że zawarte w nasionach czarnuszki składniki cechuje wyraźnie zaznaczony potencjał immunoterapeutyczny. Surowiec ten należy do nielicznej grupy roślin znajdujących zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych. Zawarte w jego nasionach tymochinon i nigellina blokują 5-lipooksygenazę i indukowalną syntazę tlenku azotu, dzięki czemu hamują odczyny autoagresji immunologicznej. Z tego też powodu stanowią one efektywny środek w terapii takich chorób, jak toczeń rumieniowaty czy reumatyzm. Wykorzystuje się je również w przypadku innych, różnorodnych dysfunkcji skóry: alergii, grzybic, łuszczycy, zmian trądzikowych, trudno gojących się ran.

Na specjalną uwagę spośród komponentów oleju z czarnuszki zasługują antrachinony, szczególnie zaś znany ze swoich właściwości – tymochinon. Związek ten, podobnie jak alfa-hederyna, działa ochronnie, przeciwbakteryjnie, promuje apoptozę komórek nowotworowych. Polimer tymochinonu, znany jako nigellon, działa z kolei przeciwskurczowo. Dzięki ich obecności, poprzez tłumienie mediatorów zapalnych, takich jak prostaglandyny i leukotrieny, nasiona czarnuszki wykazują silne działanie przeciwzapalne. Są one szczególnie efektywne między innymi w przypadku zapalenia mózgu, okrężnicy, otrzewnej, stawów. Obecny w nich tymochinon cechuje ponadto potwierdzone działanie antykancerogenne. Istnieją doniesienia o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej, szczególnie efektywnych w przypadku gruczolakoraka trzustki.

Pojawiają się również informacje na temat ochronnego działania oleju z czarnuszki na żołądek. Stanowi on skuteczny środek w przypadku wielu dolegliwości trawiennych. Efektywnie zabezpiecza i odtruwa także miąższ wątroby.

Jak już wspomniano, olej z czarnuszki stosowany wewnętrznie efektywnie wzmacnia system odpornościowy organizmu. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz systemu odpornościowego. Jego właściwości zostały wykorzystane w leczeniu różnych zaburzeń, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dolegliwości żołądka i jelit, nerek i wątroby. Używany wewnętrznie jest wykorzystywany jako główny składnik w terapiach chorób układu oddechowego, zapalenia oskrzeli, kaszlu czy przeziębieniach. Stosowany w aromaterapii wycisza, pomaga znosić stres, wspomaga proces prawidłowego snu.

Zastosowany na skórę olej z czarnuszki ma właściwości regenerujące, odżywcze, łagodzące. Dzięki swoim właściwościom znajduje on zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, w różnych rodzajach alergii, atopowym zapaleniu skóry oraz innych jej stanach zapalnych. Chętnie jest wykorzystywany do pielęgnacji skór alergicznych, z egzemą, trądzikowych. Stanowi skuteczny środek w przypadku uporczywych, nawrotowych jej zapaleń, a także grzybic.

Olej z czarnuszki to również preparat o efektywnym działaniu pielęgnacyjnym. Składnik ten wspomaga równowagę, działa na skórę stymulująco, ochronnie. Pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed działaniem wolnych rodników. Po jego aplikacji skóra staje się mniej podrażniona, bardziej gładka, jędrna, nabiera ładnego kolorytu. Doskonale nawilża i regeneruje, sprawiając, że cera odzyskuje młody, naturalny wygląd.

Tłuszcz ten wykazuje działanie promieniochronne, chroni przed poparzeniami słonecznymi. Efektywnie łagodzi podrażnienia, w tym także posłoneczne, zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez stosowane w radioterapii naświetlanie promieniowaniem jonizującym. Polecany jest w przypadku każdego rodzaju cery, także wrażliwej. Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Jego zawartość w kosmetyku może dochodzić nawet do 100%. Jednak ze względu na charakterystyczny, ziołowy, dość intensywny zapach w preparatach kosmetycznych, w celu jego złagodzenia, chętnie łączy się ten surowiec

z innymi tłuszczami roślinnymi. Oferta kosmetyków zawierających pośród składników olej z czarnuszki jest systematycznie poszerzana. Coraz częściej można w niej spotkać oprócz typowych preparatów pielęgnacyjnych także szampony, mydła, żele pod prysznic itp.

199 Przedmioty