nasiona czarnuszki egipskiej
  • nasiona czarnuszki egipskiej

NASIONA CZARNUSZKI EGIPSKIEJ

8,00 zł
Brutto Wszystkie produkty robione na zamówienie. Czas dostawy 3-4 dni.

Nasiona czarnuszki egipskiej

waga
Ilość

Zastosowanie

  • Roślina użytkowa, znana już w Asyrii[6]. W Starożytnym Egipcie znana co najmniej od 1550 r. p.n.e. Dwa dzbany z jej nasionami znaleziono w grobie Tutenchamona (ok. 1342-1339 r. p.n.e.). Wymieniona jest w biblijnej Księdze Izajasza (28,27-28)[7]. Początkowo prawdopodobnie uprawiana była jako roślina przyprawowa, później dopiero jako roślina lecznicza. O jej leczniczych własnościach po raz pierwszy pisze Dioskurides. W średniowieczu uprawiali ją mnisi w przyklasztornych ogródkach, rosła także w ogrodzie Ludwika Pobożnego[6].
  • Roślina lecznicza:
    • Surowiec zielarski: Nasienie czarnuszki – Semen Nigellae. Z nasion wytwarza się olejek z czarnuszki siewnejOleum Nigelle. Zbiera się je, gdy większość mieszków zmieni barwę na brunatną, co w Polsce następuje w połowie września. Nasiona zawierają do 40% tłuszczu, do 1,5% olejków eterycznych, saponinęmelantynę (silnie trującą dla ryb, ale w dużych ilościach szkodliwą również dla organizmów stałocieplnych), garbniki, gorycz – nigellinę i alkaloid – damasceinę[8].
    • Działanie: Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze, przeciwzapalne, grzybobójcze, rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność. Wewnętrznie napar z rozdrobnionych nasion jest używany przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry[6].
  • Sztuka kulinarna[6]:
    • Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa, i niektórych tłustych mięs.
    • Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyków[9]
    • Nasiona dodaje się do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych.
    • Używane są jako substytut pieprzu w dietach, w których nie wolno używać ostrych przypraw.
    • Olej z nasion jest dodatkiem do niektórych likierów.
    • Olej z nasion wykorzystywany jest w produkcji niektórych słodyczy.
    • Liście mogą być wykorzystywane jako przyprawa – mają więcej witaminy C, niż natka pietruszki.
  • Roślina ozdobna uprawiana na rabatach, a także na kwiat cięty do wiązanek, bukietów itp. (dekoracyjne są również jej owoce)[10]. Jeszcze bardziej dekoracyjne pędy i owoce ma czarnuszka damasceńska[6].
  • Olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum[6].
  • W dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie.
100 Przedmioty