

OLIVEM 1000
W poniższej kategorii prezentujemy wysokiej klasy emulgator o ciekłokrystalicznej strukturze do tworzenia emulsji typu olej w wodzie O/W. Jego receptura opiera się na składnikach pochodnych od oliwy z oliwek, która zapewni kosmetykowi działanie nawilżające i zmiękczające typowe dla emolientów.
W jego specyficznej budowie i formule. Emulgator Olivem 1000 podczas powstawania emulsji tworzy ciekłe kryształy o podobnej strukturze co te występujące w naturalnej skórze. Dzięki temu podobieństwu świetnie poprawia jej elastyczność i nawilżenie.
W zależności od rodzaju emulsji jaką chcemy uzyskać i jaką ilość fazy tłuszczowej wybierzemy do receptury:
Faza tłuszczowa 10 % mała stabilność emulsji (aby ją poprawić dodaj do fazy wodnej np. gumę guar (0,1-0,3 %)).
Faza tłuszczowa 10 % do receptur o bardzo leistej konsystencji,
Faza tłuszczowa 20 % do receptur o lekkiej konsystencji (np. krem na dzień),
Faza tłuszczowa 30 % do receptur o bogatym i odżywczym składzie (np. krem na noc).
Faza olejowa do 10% - do receptur o gładkiej, lekkiej konsystencji - stabilna emulsja,
Faza olejowa 20% - do receptur o sztywnej, gęstej konsystencji - stabilna emulsja,
Faza olejowa 30% - do receptur o bogatej, sztywnej, gęstej konsystencji - stabilna emulsja.
Jak stosować?
Dodaj Olivem 1000 do fazy tłuszczowej. Podgrzej ją do 65-75ºC. Następnie do tej samej temperatury podgrzej fazę wodną. Połącz obie fazy energicznie mieszając, do ich całkowitego połączenia. Po ochłodzeniu mieszanki do 35ºC możesz dodać do niej składniki wrażliwe na temperaturę.
Sugerowane stężenie: 3-8%
INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate