naturalny emulgator olivem 1000
  • naturalny emulgator olivem 1000

Olivem 1000 naturalny emulgator eko

12,89 zł
Brutto Wszystkie produkty robione na zamówienie. Czas dostawy 3-4 dni.

OLIVEM 1000

W poniższej kategorii prezentujemy wysokiej klasy emulgator o ciekłokrystalicznej strukturze do tworzenia emulsji typu olej w wodzie O/W. Jego receptura opiera się na składnikach pochodnych od oliwy z oliwek, która zapewni kosmetykowi działanie nawilżające i zmiękczające typowe dla emolientów.

W jego specyficznej budowie i formule. Emulgator Olivem 1000 podczas powstawania emulsji tworzy ciekłe kryształy o podobnej strukturze co te występujące w naturalnej skórze. Dzięki temu podobieństwu świetnie poprawia jej elastyczność i nawilżenie.

waga
Ilość

Olivem 100 – naturalny ekologiczny certyfikowany emulgator

Nasz kosmetyk jest delikatną, lekką emulsją, która świetnie się wchłania i nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry. To naturalny emulgator wyprodukowany na bazie certyfikowanych ekologicznych substancji.
Dopuszczony  do produkcji kosmetyków ekologicznych!!

W zależności od rodzaju emulsji jaką chcemy uzyskać i jaką ilość fazy tłuszczowej wybierzemy do receptury:

  • 3 % Przy tworzeniu emulsji o konsystencji mleczka

Faza tłuszczowa 10 % mała stabilność emulsji (aby ją poprawić dodaj do fazy wodnej np. gumę guar (0,1-0,3 %)).

  • 5-6 %

Faza tłuszczowa 10 % do receptur o bardzo leistej konsystencji,

Faza tłuszczowa 20 % do receptur o lekkiej konsystencji (np. krem na dzień),

Faza tłuszczowa 30 % do receptur o bogatym i odżywczym składzie (np. krem na noc).

  • 8 % dla bogatych, stabilnych emulsji ( np. masła, lotiony do ciała).

Faza olejowa do 10% - do receptur o gładkiej, lekkiej konsystencji - stabilna emulsja,

Faza olejowa 20% - do receptur o sztywnej, gęstej konsystencji - stabilna emulsja,

Faza olejowa 30% - do receptur o bogatej, sztywnej, gęstej konsystencji - stabilna emulsja.

Jak stosować?

Dodaj Olivem 1000 do fazy tłuszczowej. Podgrzej ją do 65-75ºC. Następnie do tej samej temperatury podgrzej fazę wodną. Połącz obie fazy energicznie mieszając, do ich całkowitego połączenia. Po ochłodzeniu mieszanki do 35ºC możesz dodać do niej składniki wrażliwe na temperaturę.

Sugerowane stężenie: 3-8%

INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate

20 Przedmioty